Start schooljaar

8 tips voor een goede start van het schooljaar

De start van het schooljaar is een uitdagende tijd voor kinderen. Maar ook voor jullie als ouders. Een nieuwe klas en leerkrachten en misschien zelfs een nieuwe school. De veranderingen en andere aanpak zorgt voor onzekerheid en stress bij elk kind. Maar voor kinderen met autisme is de periode extra moeilijk. 

De laatste week voor de start van het schooljaar

Tip 1: Terug naar het 'schoolritme'

Probeer in de laatste week voor de start van het nieuwe schooljaar terug in het 'schoolritme' te komen. Denk hierbij aan bedtijden en eetmomenten. Dus op tijd naar bed en 's morgens al iets vroeger opstaan. Maar ook het beperken van de hoeveelheid uitstapjes en afspraken kan al enorm helpen.

Tip 2: Weekplanning

Gebruik een weekplanning om te kunnen aftellen naar de start van het schooljaar. 'Nog 4 dagen en dan begint school weer. Dan staan we weer om 7 uur op. We kleden ons aan en gaan samen ontbijten. We hebben dan geen tijd meer om lang in onze pyjama te blijven zitten…".

Gebruik een weekplanning om nog iets leuks in te plannen die laatste dag voor de start. Iets waarvan je weet dat je kind erg van geniet. Zo kan je de vakantie op een leuke manier afsluiten.

Wil je gebruik maken van duidelijke pictogrammen, die kan je op vinden op www.sclera.be

Maak voor jezelf ook een duidelijke planning van wat er allemaal nog gedaan moet worden. Schrijf het op, maak een to do lijstje zodat het uit je hoofd is.

Tip 3: Regels en afspraken

Bespreek ook dat de regels en afspraken die tijdens de vakantie iets soepeler waren terug naar het 'oude' zullen veranderen bv. een extra ijsje eten of langere schermtijd. Geef je kind tijd om hieraan te wennen.

Tip 4: Bereid je kind voor op het nieuwe schooljaar

Neem de tijd om met je kind te praten over de start van het schooljaar. Praat over de nieuwe klas, juf of meester. Maar vertel ook vooral wat hetzelfde blijft, dat geeft houvast. Vraag ook wat je kind er van vindt om weer naar school te gaan? Waar kijkt je kind naar uit? Wat vindt je kind lastig? Hoe zouden jullie je kind hiermee kunnen helpen?

Door erover te praten, blijven deze vragen niet in het hoofd van je kind 'spoken'. De kans is groter dat je kind minder gespannen aan de eerste schooldag begint.

Vertel ook dat het weer even wennen zal zijn om terug in het schoolritme te komen. Bespreek dat je kind misschien weer last zal hebben van 'een vol hoofd', sneller moe zal zijn, overprikkeld. Maar benadruk dat dit tijdelijk is. Als we enkele weken verder zijn, is iedereen terug gewend aan dit nieuwe ritme.

Wat ook kan helpen is samen met je kind de nodige schoolspullen te kopen. Zo heeft hij/zij het gevoel mee te mogen beslissen. Denk bv. aan een nieuwe brooddoos, drinkfles, pennenzak, …

De eerste week van het schooljaar

Tip 5: Plan de eerste week zo weinig mogelijk

De eerste dagen van het schooljaar zijn spannend en intensief voor je kind. Hij/zij moet weer wennen aan de vele prikkels en het ritme van de school. Laat je kind na school vooral ontspannen door activiteiten te doen die zorgen voor basisrust. Dit vermindert de spanning en zo kan je kind zijn/haar batterij terug opladen.

Laat je kind aangeven wanneer het klaar is om terug activiteiten te doen na school. Denk aan een hobby, mee boodschappen doen, … Bespreek samen wanneer dit haalbaar is.

Tip 6: Geef je kind voldoende ondersteuning

Om overprikkeling te voorkomen kan je de eerste week je kind begeleiden door bijvoorbeeld mee te gaan tot aan de klas of de speelplaats. Je kan de leerkracht aanspreken en laten weten hoe je kind zich voelt. Hoe sneller de leerkracht weet wat werkt in de begeleiding van je kind, hoe sneller je kind zich veiliger zal voelen in de klas. Maak eventueel een soort 'autismehandleiding' voor de leerkracht met tips en belangrijke weetjes over je kind.

Tip 7: Breng structuur in de ochtend

De ochtendrush kan heel hectisch zijn en onnodige spanning geven voor je kind. Probeer er dus voor te zorgen dat dit zo gestructureerd mogelijk verloopt. Dit kan je doen door al de avond ervoor alles klaar te leggen, de boekentas te maken. Leg de kleren klaar die je kind wil dragen. Maak een dagschema van de ochtendroutine zodat je kind hier niet zelf over moet nadenken. Denk aan aankleden, ontbijten, tanden poetsen, schoenen aandoen, toilet, naar school met de auto.

Tip 8: Hou het positief!

Ook al heeft je kind misschien geen zin in school, probeer toch positief te blijven. Vertel op een positieve manier over de klasgenootjes, de nieuwe leerkracht. Je kind neemt dit van je over. Geef iedereen de tijd om zijn draai te vinden en blijf aandachtig naar wat je kind nodig heeft om zich goed te voelen in de klas.

Een goede start gewenst!

Disclamer en privacy