Faalangst

Heb je een vermoeden dat je kind faalangst heeft? Hier lees je hoe je faalangst kan herkennen en krijg je enkele praktische tips mee die je als ouder kan toepassen.

Faalangst herkennen

Uitstelgedrag

Faalangst wordt vaak verward met een geringe inzet voor school. Maar het uitstellen van taken of weinig studeren voor toetsen is een typisch signaal van angst om te falen.

Negatieve uitspraken

Kinderen die zeggen dat 'ze het niet zullen kunnen' of 'dat weer niet zal lukken' geven mondeling aan dat ze niet vertrouwen in hun eigen mogelijkheden.

Fysieke klachten

Kinderen die voor of na de schooldag klagen over hoofdpijn, buikpijn, zweten, trillen of zelfs paniekaanvallen.

Onnodig zorgen maken en moeilijk inslapen

Kinderen die aangeven niet tevreden te zijn met goede resultaten en overmatig aandacht geven aan verbeterpuntjes door de leerkracht.

Kinderen die moeilijk in slaap geraken en zeggen dat ze nog dorst hebben of andere 'uitvluchten' om niet te moeten gaan slapen.

Hoe Groeizaam jullie kan ondersteunen bij faalangst

Allereerst zorg ik ervoor dat er verbinding ontstaat tussen mij, de ouders en het kind. Want enkel in een omgeving van verbinding en vertrouwen is er ruimte voor persoonlijke groei. Daarbij zijn empathie en respect belangrijk elementen. Ik werk graag samen met de ouders omdat ik geloof dat hun betrokkenheid cruciaal is voor het succes van de coaching.

Groeimindset

Bij het helpen van kinderen met faalangst, richt ik me in de eerste plaats op het verstevigen van hun zelfvertrouwen. We benadrukken dat falen niet negatief is, maar een kans om te leren en te groeien. Dit helpt kinderen om een groeimindset te ontwikkelen, waarbij ze begrijpen dat hun capaciteiten kunnen verbeteren met inspanning en doorzettingsvermogen. Ik maak hierbij gebruik van creatieve opdrachten, gezelschapsspelen en uitdagende opdrachten.

Omgaan met angst

Daarnaast leer ik hen vaardigheden aan om hun angst te beheersen. Dit kan variëren van ademhalingstechnieken en yoga tot mindfulness, afhankelijk van wat het beste werkt voor het kind.

Wanneer is coaching voor faalangst aangewezen

Vóór de start van het schooljaar

Als je weet dat jouw zoon of dochter gevoelig is voor faalangst, is het goed om problemen voor te zijn. Het is dan aangewezen om midden augustus te starten met wekelijkse sessies om het schooljaar op een rustige manier en in vertrouwen te kunnen starten.

Tijdens het schooljaar

Als leerkracht weet ik wanneer het spannend wordt voor leerlingen. De rapportperiodes en langere on-onderbroken schoolweken kunnen extra stress bezorgen. Dat zijn momenten waarop een aantal sessies bij Groeizaam een duwtje in de goede richting kunnen geven.

Ik ben er om jullie door deze moeilijke start van het schooljaar te loodsen

Neem nu contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Met een beetje hulp, ondersteuning en de juiste hulpmiddelen, kunnen we ervoor zorgen dat je kind de uitdagingen van het schooljaar vol vertrouwen tegemoet gaat.

Hoe kan ik mijn kind zelf helpen om te gaan met faalangst

Het is helaas niet mogelijk om iedereen onmiddellijk in te plannen voor coachingssessies. Daarom geef ik graag 11 eenvoudige tips mee waarmee jij als ouder de eerst hulp kan bieden.

1. Wees aandachtig voor signalen van faalangst

Merk de signalen van faalangst op bij je kind, zoals overmatig zorgen maken, fysieke klachten of negatieve uitspraken.

2. Zorg voor een veilige omgeving

Door niet-oordelende te zijn, voelt je kind zich comfortabel om over faalangst te praten.

3. Help je kind bij moeilijke taken zonder ze over te nemen

Ondersteun bij het aanpakken van moeilijke taken, maar laat het uitvoeren aan je kind over. Dit bevordert zelfvertrouwen en vermindert faalangst.

4. Stimuleer een groeimindset tegen faalangst

Relativeer dingen die mislukken en bespreek ze als een leermoment. Door een minder resultaat niet als een drama te zien maar als een leerkans werk je aan een groeimindset. Dat vermindert faalangst. Ga samen opzoek naar de sterke en minders sterke kanten van je kind (Ik ben goed in …, ik ben niet zo goed in …, ik ben trots op …, op school ben ik goed in …).

5. Stel Realistische verwachtingen en doelen

Zorg ervoor dat de verwachtingen die je van je kind hebt realistisch zijn. Hoge verwachtingen mogen zeker, maar ze mogen geen onnodige druk leggen. Betrek je kind bij het opstellen van de doelstellingen (Waar wil je voor gaan? Wat wil je deze maand bereiken? Wat is een eerste kleine stap?).

6. Benadruk dat fouten maken mag

Stel je kind gerust dat het oké is om fouten te maken en dat iedereen dit doet. Door eigen fouten te delen met je kind, maak je ze bespreekbaar.

7. Oefen samen ontspanningstechnieken

Leer je kind ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of mindfulness, die kunnen helpen om de symptomen van faalangst te beheersen. Doe ze samen met je kind. Je vind ontspanningsvideo's en ontspannende muziek gewoon op YouTube of Spotify.

8. Beloon en vier knappe inspanningen, niet alleen goede resultaten

Een ijsje eten met je kind als beloning voor het harde werk nog vóór een toets of examen? Moet kunnen! Door inspanningen te vieren, verminder je de druk op resultaten en ga je faalangst tegen. Het complimenteren van de inspanningen doe je best zo concreet mogelijk

9. Luister naar je kind met volle aandacht

Probeer 'tussen de regels door' te luisteren en bevraag dit 'Klopt het dat je onzeker bent?'. Praat zelf op een rustige manier zonder oordeel. Geef je kind onverdeelde aandacht, ook in je lichaamstaal. Ontdek welke emotie verstopt zit in het verhaal van je kind.

Observeer daarom ook de non-verbale signalen.

10. Geef gevoelens een plaats

Emoties hebben een functie (bescherming, grenzen aangeven, verwerken) en mogen gezien worden. Het toelaten van alle emoties zorgt voor het ontwikkelen van een beter zelfbeeld. Laat het kind tekenen hoe het zich voelt. Benoem welke emotie je herkent in het gedrag van je kind en bespreek (wanneer je kind rustig is) welk gedrag een betere keuze is (bv. "Ben je boos omdat je zus de auto heeft afgepakt? Dat is inderdaad niet fijn. Maar je zus slaan omdat je boos bent, dat wil ik niet. Wat zou je de volgende keer wel kunnen doen ipv slaan?")

11.Zoek tijdig professionele hulp

Deze tips kunnen je als ouder helpen. Maar als de faalangst van je kind ernstig is of blijft voortduren kunnen enkele coachingssessies helpen. Een gesprek met iemand die je kind in kan vertrouwen kan al veel doen. Zo heeft je kind niet het gevoel om jou als ouders teleur te stellen.


Disclamer en privacy